test

Vainio-yhtiöt on vuonna 1992 perustettu, yli 70 osaajan ja monipuolisen konekannan omaava iisalmelainen sopimusvalmistaja, jonka palveluvalikoima kattaa erilaiset metalliteollisuuden palvelut osavalmistuksesta vaativiin järjestelmäkokoonpano- ja projektitoimituksiin.

Oscar on ratkaisukeskeinen toiminnanohjauksen kumppani

Vainio otti Oscarin toiminnanohjauksen käyttöön vuoden 2019 alussa, noin puolen vuoden määrittelytyön jälkeen. Tilikauden mittainen kokemus on ollut positiivinen ja toimitusjohtaja Tommi Lähteisen mukaan uuteen toiminnanohjausjärjestelmään vaihtaminen oli jo oikeastaan pakon sanelemaa; yrityksen kasvutahti oli niin kiivas, että vanhanmallinen tiedonhallinta ei yksinkertaisesti enää riittänyt. Lähteinen on itse ollut vaihdoksessa tiiviisti mukana.

– Meillä oli toki aikaisemminkin toiminnanohjausjärjestelmä käytössä, mutta kaikki osa-alueet yhdistävästä kokonaisjärjestelmästä meillä ei ole ollut tämän mittakaavan kokemusta. Olen halunnut olla tiiviisti mukana alusta asti, sillä toimitusjohtajana ja aiemmin vastaavissa projekteissa mukana olleena minulla on laaja käsitys siitä, missä suurimmat sudenkuopat sijaitsevat ja miten kokonaisuus toimii.

Lähteinen kertoo että toiminnanohjauksen kumppaniksi oli aluksi useampia vaihtoehtoja. Oscar kuitenkin erottui joukosta asenteellaan.

– Oscar valikoitui meidän kumppaniksemme, koska heistä tuli sellainen tunne, että he halusivat oikeasti olla mukana kehittämässä toimintaamme ratkaisukeskeisesti, ja että he pitivät meitä tärkeänä. Tämä on myös toteutunut.

Avainasemassa ennustettavuus ja kustannustehokkuus

Oscarin toiminnanohjausjärjestelmä tarjoaa yritykselle arvokasta, selkeää ja reaaliaikaista tietoa siitä, missä mennään ja mihin ollaan menossa. Lähteinen kiittelee Oscarin järjestelmää sen joustavuudesta, skaalautuvuudesta, kustannustehokkuudesta ja manuaalisen työn määrän helpottamisesta.

– Jos miettii aikaa ennen yhteistyötämme, työn määrä oli moninkertainen. Käytännössä meillä oli käytössä monta eri järjestelmää, joihin jokaiseen syötettiin tietoja erikseen, eivätkä järjestelmät keskustelleet keskenään. Tämä teki muun muassa raportoinnista haastavaa.

Oscarin ratkaisu on tuonut mukanaan helppoutta, ennustettavuutta ja kustannustehokkuutta. Lisäksi se on tuonut läpinäkyvyyttä konsernin sisälle ja mahdollistaa eri tasoisia integraatioita asiakkaiden sekä toimittajien suuntaan järkevillä kustannuksilla. Vainio onkin saavuttanut kumppanuudella Oscarin kanssa sen, mihin moni yritys varmastikin toivoo pääsevänsä: toiminnanohjaus on tehokasta ja laskentataulukoiden pyörittämisestä on päästy lähes kokonaan eroon.

Rohkea kehittäminen ja kehittyminen vie eteenpäin

Oscar haluaa kehittää tuotteitaan jatkuvasti epäonnistumisia pelkäämättä. Lähteinen kertoo, että tämä näkyy myös asiakkaalle:

– Oscarin suhtautuminen ongelmiin ja kehitystarpeisiin on rohkeaa. Esimerkiksi meidän kohdallamme, jos meillä on ollut tarve jollekin erityisesti meille räätälöidylle palvelulle, Oscar on ollut kiinnostunut lisäämään sen omaan tuotekehitykseensä. Tosin useimpiin haasteisiin löytyy yleensä ratkaisu kustannustehokkaasti ilman räätälöintiä, joustavaksi rakennetun perusjärjestelmän ansiosta. Voimme tehdä sillä melkein mitä haluamme. Kokonaisuutena tämä on parantanut huomattavasti esimerkiksi talouden ja kapasiteetin ennustettavuutta.

Tulevaisuus tuo mukanaan yhteisiä innovaatioita

Tulevaisuudessa Vainion ja Oscarin yhteistyön on tarkoitus laajentua ja kehittyä innovatiiviseen suuntaan.

– Olemme keskustelleet Oscarin kanssa ratkaisusta, jonka avulla voisimme tarjota asiakkaillemme ja verkostollemme helpotusta tiedonsiirtoon meidän ja kumppaneidemme välillä. Lähtökohtaisesti järjestelmämme täytyy taipua sellaiseksi, että voimme sen avulla vähentää yksittäisen ihmisen työmäärää tiedonsiirrossa eri talojen ja järjestelmien välillä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa eri rajapinnoissa, sitä ei oikein vielä kukaan tiedä, mutta ajatuksia eri ratkaisumalleista on jo.

Suunnitteletteko toiminnanohjausjärjestelmän vaihtoa? Lataa maksuton ERP-vaihtajan opaskirja!

ERP:stä liiketoiminta-alustaan – kokeneet konkarit kertovat

Teos saa sinut pohtimaan, onko nykyinen toiminnanohjausjärjestelmäsi ajan tasalla. Saatko siitä kaiken nykytekniikan mahdollistaman hyödyn vai voisitko jotenkin tehostaa sen käyttöä? Mitkä merkit kertovat että on aika vaihtaa toiminnanohjausjärjestelmää? Teos antaa myös tärkeää tietoa siitä, kuinka valita sopiva järjestelmä yrityksen käyttöön ja mitä asioita yrityksen järjestelmiä vaihdettaessa tulee huomioida, jotta projekti saadaan ongelmitta läpi.